Syerskene hos Sisters in Business får nå enorm oppmerksomhet. Og det er fullt fortjent. De viser oss hvorfor det er så viktig å bygge innenforskap.
I høst fortalte Sandra Tollefsen og Farzaneh Aghalo om nye prosjekter med IKEA, og om en rekke ambisjoner for å fortsette det viktige arbeidet med å gi innvandrerkvinner en fot innenfor i arbeidslivet i Norge. Dette samarbeidet har vært en viktig historie å fortelle, blant annet gjennom en film vi laget rett før jul.
Senere dukket stadig nye ideer og prosjekter opp, blant annet historien om hvordan de gjorde redesign av alle de gamle uniformene til Norwegian. Så kom koronakrisen for full til Norge, med et smell 12. mars. Historien om Sisters in Business kunne raskt ha stoppet der.
Ordføreren i Asker, Lene Conradi, på plass i systua fredag 20. mars. Produksjonen av smittevernfrakker er i full gang.
Permitteringsvarsler ble sendt ut, og tirsdag 17. mars ble beslutningen om permitteringer i praksis tatt. Men, dagen etter kom det en forespørsel fra Ringerike: «Kunne systuen ta på seg et oppdrag om å sy smittevernfrakker?» Utfordringen ble umiddelbart tatt tak i, og det viste seg at Rainbow Fashion på Grønland hadde stoff som kunne brukes. Sandra dro ned, kjøpte stoffprøver, vasket og testet – og testene bekreftet at det egnet seg. Produksjonen ble igangsatt, og siden har de tømt Rainbow Fashion for alt stoff på lager.
Budstikka, NRK, Tv2, Dagsavisen, E24, Vårt Land, og en rekke andre medier har senere fortalt om den viktige jobben de gjør. «Fra permittering til kjempeoppdrag», lyder overskriftene. Og historiene vil fortsette å komme. Bare følg med. Hele Norge vil snart få med seg historien, om hvordan innvandrerkvinnene nå bidrar til å redde liv.
Faksimile fra Dagsavisen
Her er Sandra Tollefsen avbildet i en av smittevernfrakkene, sydd fra gult stoff fra Rainbow Fashion, i E24.
Vi kan ikke annet enn å heie på, som så mange andre. Vi vet allerede nå at Norge kommer til å bli veldig annerledes på den andre siden av krisen. Vi ser engasjementet som er sterkt, for usikkerheten om hva som skal skje med alle de 300 000 som de siste ukene har blitt registrert i NAV-køen. Dette er mennesker som kommer i tillegg til de 700 000 som allerede har vært i utenforskap i Norge.
Syerskene har ikke vært en del av utenforskapet, men sto 13. mars i stor fare for å havne der. Nå viser de verdien av innenforskap. De viser at deres kompetanse har samfunnsverdi. En rekke andre sosiale entreprenører vil få denne muligheten fremover, og vi skal jobbe for å styrke verdien av sosialt entreprenørskap og innovasjon – i koblingen mellom det offentlige og privat næringsliv.
Koronakrisen har vist at vi er nødt til å tenke nytt rundt hvordan vi organiserer oss, det offentlige og næringslivet. Vi vet at vi er nødt til å bryte ned siloer, regelverk og hindringer for at vi kan ta vare på hverandre og ta vare på samfunnet rundt oss – lokalt og globalt. Vi vet at vi er nødt til å jobbe sammen på nye måter, fordi vi ikke vil ha råd til at noen står på utsiden. Vi vet at vi er nødt til å jobbe sammen.
Dette har Sisters in Business vist oss, og vi sier «tusen takk»!
Foto: Hodan Jama Farah