Folk som bor på Grønland er stolte over området, og kjenner seg ikke igjen i det negative bildet som skapes i mediene. Men, det trengs flere jobber. Det vil vi gjøre noe med.
Onsdag 25. mars kl 0830 inviteres det til et frokostmøte om jobbskaping på Grønland, på Interkulturelt Museum. Målet med møtet er å sette mennesker som brenner for Grønland i samme rom, for å se hvordan vi sammen kan skape flere jobber.
Det er ikke noen tvil om at det er en rekke utfordringer i området. Det er området i Norge med de største sosiale utfordringene. Når vi nylig skrev en artikkel om forskjellene mellom arbeidsledighet og utenforskap viser tallene fra NAV at én av fire beboere i bydelen lever i utenforskap, dvs. uten jobb og utenfor utdanningsløpet. Tallet er ennå verre for delbydelene Grønland og Nedre Tøyen.
Samtidig er det et område beboere er stolte av, der det finnes enorm skaperkraft, et fantastisk og rikt kulturliv, og et område en rekke eiendomsaktører har fattet sterk interesse for. Hit reiser kokker fra Oslos Michelin-restauranter, for å handle inn råvarene sine. Her bor høyt utdannede og kvalifiserte fagpersoner, men mange av dem kvalifiseres ikke til jobb i Norge. På Grønland finnes det menigheter fra omtrent samtlige religioner, og området tiltrekker – på godt og vondt – mennesker fra hele Oslo. Det er interessant å lytte til den svenske podkasten «Staden», som for fem år siden laget en episode om Oslo, og Grønland. Denne beskrivelsen gjelder fortsatt.
På frokostmøtet vil vi høre fra Thon Eiendom, den største eiendomsbesitteren på Grønland, om hvorfor de satser på Grønland. Vi vil høre fra Aspelin Ramm, som har spennende planer for Landbrukskvartalet og et sterkt engasjement for å løfte Grønland. På den andre siden vil vi også høre fra to sosiale entreprenører, Ideelt Security og Sandwich Brothers, om hvordan de tenker jobber kan skapes og de kan bidra til både å forbedre området.
Vi ønsker også å melde tilbake til både sosiale entreprenører og andre, på noen av konklusjonene som kom fra møtet 9. januar. Utvikling av en ny type markedsplass står høyt på vår agenda, i tillegg til den konkrete satsingen på Grønland.
Det viktigste vi ønsker å bruke tid på på frokostmøtet er å sette sammen representanter fra eiendomsaktørene, næringslivet forøvrig, det offentlige og sosiale entreprenører til å diskutere hvilke jobber vi kan skape – og hvordan vi kan realisere ideene. Vi vil prioritere å diskutere deltids- og sommerjobber for de unge i bydelen, men utelukker ikke andre typer jobber. Å fokusere på byrommene, gatene, elva og fjorden gir oss noen muligheter. La oss gjøre en jobb sammen.
Interkulturelt Museum holder til i Tøyenbekken 5. Dersom du ønsker å komme og bidra til jobbskaping på Grønland er det flott om du registrerer deg her.