Et helt nytt samarbeid om sommerjobber har sett dagens lys. Gjennom samarbeidet med sosialentreprenørene i Ideelt får nå 4Service hjelp fra helt nye ressurser.
Bak hele YTE-satsingen ligger det en idé om at sosialentreprenører kan utgjøre en verdifull ressurs for både det offentlige og for næringslivet, i det å kunne gi flere jobb. Gjennom vinteren og våren har det vært jobbet med ulike løsninger, og en av disse slår nå ut med god effekt.
4Service er et selskap som driver med både renhold, kantiner og ulike servicetjenester. Som veldig mange selskaper har også de blitt hardt rammet av nedstengningen det siste året, men har like fullt stått fast ved sin satsing på sosial bærekraft. Da behovet for sommervikarer i Eir Renhold (renholdsdivisjonen i 4Service) meldte seg ble også YTE involvert, og flere sosialentreprenører ble invitert inn i prosjektet. Gjennom koblingen med Ideelt og den erfaringen og nettverket de har i bydel St. Hanshaugen har Eir nå ansatt fire unge fra bydelen, som alle er svært motiverte for jobben – Sultan, Hussein, Evan og Ezzedin.
Modellen som legges til grunn for jobbene er tilskuddet til sommerjobber vi beskrev for noen uker siden. I tillegg gis mentortilskudd fra NAV for at Ideelt skal følge opp de ansatte og være en støtte, både for de ansatte og for 4Service.
Tone Hartviksen er ansvarlig for sosial bærekraft i 4Service, og er svært fornøyd med prosessen og samarbeidet som nå starter opp. – Dette er veldig spennende, sier hun. – Vi kunne selvsagt valgt å løse sommerjobbehovene gjennom et bemanningsbyrå, men for oss ønsker vi hele veien å utfordre og finne nye, bedre løsninger. De fire vi nå har gitt tilbud er alle motiverte, dedikerte ressurser.
For 4Service handler satsingen både om å identifisere nye ressurser, men også om å bidra i å bygge sterkere internkultur. – Vi merker at når vi satser og tenker nytt utfordrer vi oss selv. Vi utfordrer på vårt eget tankesett som enkeltpersoner, men også på hvordan vi bygger lag. Når vi utfordrer oss selv på rekruttering bidrar det også til å utfordre oss på andre leveranser, på hele tiden å bli bedre. Og det gjør også dette prosjektet, sier Tone.
Selv om samarbeidet med Ahmed Hassan og Liban Salad i Ideelt har stor verdi for 4Service, er dette også gjensidig. – Vi har blitt godt kjent med bydelen og de unge, sier Ahmed. – Nå blir vi også bedre kjent med et veldig spennende selskap, og håper vi kan inspirere flere til å gjøre det samme.
Med dette samarbeidet håper både 4Service og Ideelt å sammen inspirere flere til hvordan sosialentreprenører kan bidra sammen. – De 4Service nå ansetter er ressurser, fortsetter Ahmed. – Men, gjennom at vi følger dem opp også etter ansettelse gir det alle parter en trygghet, spesielt i oppstarten.
Ideelt så sin spede start for litt over to år siden, da de begynte med trivselsverter til Deichman på Tøyen. De rekrutterte lokal ungdom til å jobbe som vertskap på kveldene og i helgene, når biblioteket hadde meråpent. I stedet for at Deichman hyret inn sikkerhetsvakter kunne lokal ungdom både få jobb, og oppleve verdien av å være lokale ressurser. For mange av dem ville alternativet lett kunne bli å ikke ha jobb, og ingen inntekt. Veien til innenforskap har handlet om jobb.
– Vi har gjennom disse årene tilegnet oss mye kompetanse og erfaring rundt det å jobbe med ungdom, og også å forstå systemene, sier Ahmed. – Dette oppdraget håper vi også kan vise flere bedrifter at det er både meningsfylt og verdifullt å satse på unge, og at vi som sosialentreprenører kan bidra på en god måte til å gi flere muligheter.
I 2020 var Ideelt finalist under Årets Sosialentreprenør av Ferd, og Ahmed ble også nominert som én av 30 ledestjerner under 30 i Dagens Næringsliv. Ideelt er en av femten sosialentreprenører tilknyttet YTE, som jobber bevisst og målrettet for å gi de på utsiden en jobb og en mulighet på innsiden.